Рубинено ризото
Наскоро гледах едно от кулинарните предавания на Гордън Рамзи, в което той приготви това уникално червено ризото. Имайки предвид, че основните му съставки, ориз и червено цвекло, са едни от любимите ми продукти, нямаше как да не го изпробвам у дома. Реших да направя няколко промени в оригиналната рецепта, като пропусна част от съставките и я улесня, така че да се превърне в изключително бърза и лесна вечеря за работещи момичета.
Обелваме цвеклото и го нарязваме на средно големи парчета. Поставяме го в тавичка и го поливаме със зехтин. Отгоре поръсваме сол, черен пипер и листенца мащерка. Объркваме с ръце хубаво, така че подправките да полепнат по всички страни на парчетата цвекло.
Печем в предварително загряна на 180 градуса фурна за 20 минутки, докато цвеклото омекне.
Изваждаме и нарязваме изпечените парчета на по-дребни такива. Големината им зависи от това колко обичате цвекло и колко едро го предпочитате в ориза.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в широка тенджера или висока тавичка на умерен котлон.
Когато лукът омекне хубаво, добавяме ориза и 2 чаши гореща вода. Разбъркваме и след 1-2 минутки добавяме цвеклото.
Поставяме похлупак и го оставяме да се готви на умерен огън 15-тина минутки.
Когато оризът поеме водата и се свари, отстраняваме от котлона.
Поднасяме поръсено с листенца мащерка и едри парчета пармезан, които нарязваме с помощта на белачка за картофи.
Необходими продукти:
1 чаша дългозърнест ориз
1 глава червено цвекло
1 глава червен лук
2 стръка прясна мащерка
зехтин за готвене
сол и черен пипер на вкус
пармезан за поръсване
Обелваме цвеклото и го нарязваме на средно големи парчета. Поставяме го в тавичка и го поливаме със зехтин. Отгоре поръсваме сол, черен пипер и листенца мащерка. Объркваме с ръце хубаво, така че подправките да полепнат по всички страни на парчетата цвекло.
Печем в предварително загряна на 180 градуса фурна за 20 минутки, докато цвеклото омекне.
Изваждаме и нарязваме изпечените парчета на по-дребни такива. Големината им зависи от това колко обичате цвекло и колко едро го предпочитате в ориза.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в широка тенджера или висока тавичка на умерен котлон.
Когато лукът омекне хубаво, добавяме ориза и 2 чаши гореща вода. Разбъркваме и след 1-2 минутки добавяме цвеклото.
Поставяме похлупак и го оставяме да се готви на умерен огън 15-тина минутки.
Когато оризът поеме водата и се свари, отстраняваме от котлона.
Поднасяме поръсено с листенца мащерка и едри парчета пармезан, които нарязваме с помощта на белачка за картофи.
Коментари
Публикуване на коментар