Пикантно зеле с ребърца

Много типично за сезона и страната ни ястие, което отнема малко повече време за приготовление, но е винаги много вкусно и подходящо за хладните есенни вечери.

Необходими продукти:
1/2 прясна зелка
600-700 г свински ребърца
1 буркан/консерва домати или 2-3 едри пресни домата
3 с.л. олио
2 дафинова листа
5-6 зрънца черен пипер
5-6 зрънца зелен и розов пипер (по желание)
2 сухи люти чушлета
2 с.л. сол

Измиваме зелката и я разрязваме на две. Нарязваме едната половина, поставяме в купа, осоляваме и намачкваме хубаво парчетата.
Загряваме в дълбока тенджера олиото и запържваме за 3-4 минутки ребърцата. Изваждаме ги в чиния и добавяме зелето в тенджерата. Разбъркваме хубаво и поставяме капака, за да се задуши за 10-тина минутки.
Добавяме дафиновите листа, пипера, почистени от семената и разрязани на две лютите чушлета, сол на вкус и доматите. Ако използвате пресни домати, ги нарежете на малки парчета. Покриваме с капака за още 10-тина минутки.
Добавяме ребърцата и оставяме да къкри на котлона за 20-тина минутки.
Прехвърляме в тава за печене, покриваме с фолио и поставяме в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печем около час.
Проверяваме дали зелето се е сготвило и отстраняваме фолиото. Оставяме да се попече още малко за около 10-15 минутки на по-ниска температура.


Коментари

Популярни публикации