Нахут със зелени чушки

Когато имам нужда от разнообразие в храната, прибягвам към индийската кухня, заради комбинациите от изумително ароматни подправки и свежи зеленчуци, които винаги внасят приятни емоции на масата.
Пробвала съм да приготвям ястия, както със суров нахут, който сварявам сама, така и с нахут от буркан, който е предварително сварен. По-добрият вариант е първият и въпреки че отнема малко повече време за подготовка, препоръчвам да изберете него.

Необходими продукти:
300 г суров нахут
3 зелени чушки
1 люто зелено чушле
2 домата
3 с.л. зехтин
1 с.л. кимион
1 с.л. настърган пресен джинджифил
1 ч.л. индийско къри
шепа нарязан на ситно пресен магданоз
сол на вкус

Накисваме нахута в хладка вода и оставяме да преседи една нощ.
Изхвърляме водата и сипваме нова, която трябва да покрие нахута със 7-8 см. Добавяме щипка сол и поставяме на котлона.
Когато заври, отстраняваме образуваната пяна и оставяме да поври на котлона за 10-тина минути.
Намаляваме котлона, похлупваме с капака и оставяме да се вари за още 1 час.
Когато нахутът омекне, отцеждаме хубаво водата с помощта на гевгир.
Нарязваме зелените чушки на ленти, а лютото чушле - на колелца.
Загряваме зехтина в лок и запържваме първо кимиона, след което добавяме лютото чушле, настъргания джинджифил, индийското къри и лентичките зелена чушка.
Разбъркваме хубаво и похлупваме с капака за 5-6 минути или докато чушките омекнат.
Добавяме един от доматите - обелен и нарязан на ситно. Разбъркваме хубаво и оставяме да поври за 3-4 минути.
Накрая добавяме нахута, осоляваме, разбъркваме хубаво и оставяме на среден огън за 4-5 минути.
Нарязваме втория домат на шайби и ги подреждаме в краищата на голяма чиния. Изсипваме ястието в чинията, поръсваме отгоре с наситнения магданоз и сервираме топло с чапати (индийски плоски питки), които се намират в големите супермаркети и арабските магазини.


Коментари

Популярни публикации