Домашно песто
Песто представлява популярен италиански сос, използван в салати, паста и основни ястия. Традиционно се приготвя от босилек, кедрови ядки, чесън, зехтин, сирене пекорино и сол. Естествено има най-различни вариации в съставките - орехи или кашу вместо кедрови ядки, пармезан вместо пекорино и др.
В моята рецепта обаче ще добавим и още две съставки - магданоз и авокадо, за да обогатим вкусовете и текстурата и ще получим чудесен сос за паста или препечени филийки. Кедровите ядки, които са доста скъпи, ще заменим с орехови и ще използваме настърган пармезан. Основната мерна единица е шепата, а основен критерий за качество - вкусовите предпочитания на консуматорите.
Поставяме всички съставки без зехтина в кухненски робот или в хаванче и смиламе, докато получим перфектна хомогенна смес. Добавяме зехтина и разбъркваме, докато го смесим хубаво с останалите съставки.
Имайте предвид, че заради авокадото сосът ще потъмнее много бързо, затова е хубаво да се приготвя непосредствено преди консумация. Ако искате да си приготвите песто, което да съхраните в бурканче в хладилника за по-дълго време, просто забравете за авокадото и утроете количеството на останалите съставки.
Идейки за консумация:
- Препечени филийки, намазани с песто и парченца пушена сьомга;
- Паста с песто и разполовени чери домати;
- Салата Капрезе с домати, моцарела и песто.
В моята рецепта обаче ще добавим и още две съставки - магданоз и авокадо, за да обогатим вкусовете и текстурата и ще получим чудесен сос за паста или препечени филийки. Кедровите ядки, които са доста скъпи, ще заменим с орехови и ще използваме настърган пармезан. Основната мерна единица е шепата, а основен критерий за качество - вкусовите предпочитания на консуматорите.
Необходими продукти:
2 шепи листа пресен босилек
1 шепа пресен магданоз
1/2 авокадо
2 скилидки чесън
6 ореха
4 с.л. зехтин Екстра Върджин
2 с.л. настърган пармезан
черен пипер и сол на вкус
Поставяме всички съставки без зехтина в кухненски робот или в хаванче и смиламе, докато получим перфектна хомогенна смес. Добавяме зехтина и разбъркваме, докато го смесим хубаво с останалите съставки.
Имайте предвид, че заради авокадото сосът ще потъмнее много бързо, затова е хубаво да се приготвя непосредствено преди консумация. Ако искате да си приготвите песто, което да съхраните в бурканче в хладилника за по-дълго време, просто забравете за авокадото и утроете количеството на останалите съставки.
Идейки за консумация:
- Препечени филийки, намазани с песто и парченца пушена сьомга;
- Паста с песто и разполовени чери домати;
- Салата Капрезе с домати, моцарела и песто.
Коментари
Публикуване на коментар