Рататуй
Рататуй е френско лятно ястие, приготвяно с колоритен микс
от пресни зеленчуци, типични провансалски подправки и разбира се зехтин. Днес
ще приготвим това ястие по два начина – първият е много бърз и лесен, подходящ
за делничните вечери, а вторият отнема малко повече време, но впечатлява
с вида си и е подходящ за вечеря тип гурме.
Рецепта номер 1
Необходими продукти:
1 патладжан
1 тиквичка
2 глави лук
3 домата
2 скилидки чесън
1 с.л. босилек
1 с.л. риган
1 с.л. мащерка
4 с.л. зехтин
Пресен босилек за сервиране
Черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжана на колелца, осоляваме ги, слагаме ги в
купа и ги прибираме в хладилника за 30 минути, докато се отдели горчивия вкус.
Междувременно нарязваме тиквичките, лука и 2 от доматите на колелца. Намазваме
тиквичките и лука със зехтин. Третият домат нарязваме на ситно и поставяме в
блендер заедно с нарязания на дребно чесън. Добавяме подправките и блендираме
на средна степен. Добавяме постепенно зехтина.
Изваждаме патладжана от хладилника и изплакваме хубаво със
студена вода, за да премахнем солта. Подсушаваме парчетата и ги намазваме
обилно със зехтин.
Заливаме дъното на тава от йена глас с 1/3 от доматената смес
и подреждаме зеленчуковите колелца изправени, като редуваме патладжан,
тиквичка, домат и лук (по желание наредбата може да е различна). Именно тази
част от рецептата я прави малко по-трудоемка и времеемка, но видът на шарените
зеленчуци, прилежно подредени в тавичката, ще зарадва всички на масата.
Заливаме отгоре с останалия доматен сос, похлупваме с капак
и поставяме в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 40 минути
или докато зеленчуците се сготвят.
Поднасяме с няколко листенца пресен босилек.
Рецепта номер 2
Необходими продукти:
1 патладжан
1 тиквичка
2 глави лук
2 домата
2 скилидки чесън
1 с.л. босилек
1 с.л. риган
1 с.л. мащерка
Пресен босилек за сервиране
Черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Повтаряме процедурата с осоляването на патладжана за
премахване на киселия му вкус. След като го изплакнем, го нарязваме на дребни
кубчета. По същия начин нарязваме тиквичката, лука и доматите. Чесънът
нарязваме по дебелина на не много тънки филийки.
В по-дълбок тиган или касерола загряваме зехтина и
запържваме лука за 2-3 минутки. Добавяме чесъна, объркваме и оставяме за още 1
минутка. Време е за тиквичката и патладжана, които оставяме да се задушат 3-4
минути, преди да добавим доматите. Може да добавите малко вода, ако искате да
получите повече сосче.
Когато зеленчуците поомекнат, добавяме подправките и
оставяме за 10-15 минутки да покъкри на слаб огън, докато се сгъсти сосът.
Отново поднасяме с листенца пресен босилек и разбира се –
чаша изстудено бяло вино.
Освен по външния вид и начина на приготвяне, тези две
рецепти се различават и по вкус. Приготвеният на фурна рататуй е много по-лек,
а вкусовете на отделните съставки се усещат много по-силно. Приготвеният в
касерола на котлона рататуй има по-богат и комплексен вкус, тъй като постепенно
запържваме съставките, което позволява всяка една от тях да освободи своя
аромат и да го съчетае перфектно с този на останалите продукти. Тази рецепта е
една идея по-тежка, поради елемента на пържене, но в комбинация с препечени
филийки хляб се превръща в чудесно ястие за края на натоварен работен ден.
Коментари
Публикуване на коментар