Шакшука

Поредното кулинарно предизвикателство от моя "Гастрономически атлас" на Мина Холанд има отново ориенталски привкус и носи загадъчното име Шакшука. Това е типично арабско ястие, произхождащо от Северна Африка, но се консумира и в Близкия Изток и особено в Израел. Приготвя се обикновено за закуска, но може да се хапва по всяко време на деня и като основно ястие. Прилича на нашенския мишмаш, така че, който обича пържени чушки и домати с яйца и сирене, ще го хареса.
Комбинацията от подправки може да варира и зависи от индивидуалния вкус на всеки, така че аз съветвам смело да добавите от любимите си аромати.
 
Необходими продукти:
1 голяма глава лук
2 големи домата
2 големи червени чушки
1 зелена чушка
3 скилидки чесън
4 яйца
200 гр сирене
4 с.л. зехтин
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
1 с.л. кафява захар
сол и черен пипер на вкус
шепа пресен магданоз

(По желание могат да се добавят шафран, прясна мащерка или пресен кориандър вместо магданоз)

Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на полумесеци, чушките на ленти, а доматите на кубчета. В тиган загряваме зехтина и добавяме лука и чушките. Запържваме на умерен огън, докато омекнат.


Добавяме последователно, бъркайки, чесъна и сухите подправки. Добавяме доматите, солта и захарта. Разбъркваме хубаво и оставяме да се вари, докато доматеният сос се сгъсти.


Намаляме силата на котлона и поръсваме натрошеното сирене върху зеленчуците. Чукваме яйцата отгоре на очи, посоляваме, подправяме с черен пипер и захлупваме с капак за около 5-7 минутки, докато яйцата се сготвят. 


Сервираме с поръсения магданоз и много хляб за топене.


Коментари

Популярни публикации