Андалуската кухня - от морските дарове до McJamon
Един от най-добрите начини да опознаеш един народ и неговата
култура е да опиташ от неговата кухня. И тъй като сме на прага на лятото, какво
по-хубаво от една морска ваканция зад граница. Къде? В Слънчев бряг, но не
бреговата ивица на Черно море, а на Средиземно, в горещата Андалусия.
Costa del Sol, както е испанският превод на Слънчев бряг, е
154 км брегова линия в Южна Испания, в провинцията Малага. Цялата област е
белязана от вековна история, като своите отпечатъци върху архитектурата, бита и
културата в района са оставили финикийци, римляни, вестготи и араби.
Туризмът процъфтява тук от 1950 г., като благодарение на
него са се развили очарователни крайбрежни градчета, които предлагат чудесни
условия за почивка, забавление и много, ама много вкусна храна. Тук властва
Средиземноморската кухня с богатото си разнообразие от риби и морски дарове, невероятно
вкусни маслини и зехтин, узрели под ярките лъчи на слънцето ароматни плодове,
богато разнообразие от вина и не на последно място огромните изсушени бутове
свинско месо, известни под събуждащото апетита на всеки любител на месните
продукти наименование хамон. За да оцелееш в Испания без езикови познания,
трябва да запомниш само две думи – cerveza (бира) и jamon.
Резултатът от любовта към хамона и чувството за хумор на испанците |
В Коста дел Сол се намират много големи и по-малки градове,
които заслужават вниманието на всеки турист-изследовател. Малага е шестият по
големина град в Испания и столица на едноименната провинция. Градът е истинско
съкровище за любителите на изобразителното изкуство, които могат да се насладят
на Музея на Пабло Пикасо, чийто роден град е именно Малага, Музея на Кармен
Тисен, един от най-посещаваните музеи в Андалусия – Музея за модерно изкуство и
не на последно място Музея на Малага, който помещава произведения на изящното
изкуство и археологически артефакти.
Площадът Plaza de la Merced в Малага, разположен близо до родния дом на Пабло Пикасо |
Друг голям град в Андалусия е Гранада, наречен на местния
символ и екзотичен плод – нара. Тук се намира една от най-големите исторически
забележителности в Испания, наследство от арабите – комплексът Алхамбра. Този
паметник на ислямската архитектура се състои от градини, дворец и крепост и е
разположен на един от хълмовете в източната част на града, в подножието на
планината Сиера Невада. Тук се намира и „Ел
Хенералифе“ или лятната резиденция на султаните от династията на Насридите,
владяли някога Гранада. Това, което впечатлява най-много, са богатите на
растителни видове градини, които били създадени и грижливо поддържани от
арабите, които никога преди това не са имали възможност да се наслаждават на
подобна зеленина, каквато предлага климатът на Андалусия.
Дворецът Алхамбра, Гранада |
Едни от най-големите и предпочитани от туристите крайбрежни
градчета са Торемолинос, Беналмадена, Марбеля и Михас. Без значение къде точно
ще отседнете, храната навсякъде е много разнообразна и изключително вкусна. Но
ето кои са акцентите, или ястията, които всеки любител на чуждата кухня трябва
да добави в своя „To taste” списък.
Ще започнем със супата. В тази графа властват Гаспачо (Gazpacho) и Салморехо (Salmorejo). И двете представляват
студена доматена супа, но при Салморехото поръсват отгоре хлебни трохи, ситно
нарязани кубчета бекон и настъргано сварено яйце.
Почти няма заведение, в което поръчвайки питие, да не ти
донесат и тапас. Традицията да се поднасят малки порции храна произлиза от
стария обичай да се покриват чашите с вино в кръчмите с парче хляб или резен
хамон, за да не влизат в тях мухи и прах. От тук идва и наименованието tapa, което в превод означава
капак.
В днешно време тапасите тук представляват малка купичка с
маслини, купичка мариновани сардини, салата с домати, чушки и калмар или
домашно приготвен чипс. На повечето места една порция тапас е безплатна,
другаде е равностойна на 1 евро, но при всички положения е вкусна и отваря
апетита за основното.
Типични тапаси в Коста дел Сол |
Питието, както споменахме, предхожда тапасите. Ако сте
любители на бирата, “Una
cerveza grande, por favor” е ключовото изречение. За ценителите на
гроздовите напитки има три варианта – vino blanco (бяло вино), vino tinto (червено) или vino rosado (розе). За летния сезон обаче има две освежаващи питиета, които
задължително трябва да се изпробват – sangria (червено вино с нарязани пресни плодове и малко бренди)
и tinto de verano (червено
вино, лимонада, лед и лимон).
Поръчахме питието и тапасите, следва основното. Без съмнение
това ще са морски дарове.
Ако обичате миди, пробвайте coquinas и almejas. Chanquetes пък са много дребни
пържени рибки, чудесно мезе за бира.
Coquinas |
Да не забравяме и най-баналното, но вкусно и засищащо ястие
в региона – паеля. Има я в най-различни разновидности, винаги богати на вкус и
съставки, от които изобилстват морските дарове. В повечето ресторанти менюто е
преведено и на английски език, но ако се затруднявате с разчитането на
съставките, винаги можете да помолите сервитьорите да ви разяснят съдържанието
на ястието. Те са винаги усмихнати, любезни и невероятно търпеливи към туристи, невладеещи дотам съвършено испанския език.
Pescado frito (пържена риба) |
Rabo de Toro |
Queso
Manchego представлява овче сирене, което тънко нарязано, прави чудесна
компания на хамона.
Не забравяйте да поливате обилно салатите с aceite de oliva virgen extra
или студено пресован зехтин. Тук се намират едни от най-големите маслинови насаждения
в цяла Испания, която е лидер в производството на зехтин.
"La cuenta, por favor" е начинът да направите прехода от засищането на физическия глад към засищането на глада за гледки и преживявания и да си платите сметката. Тук бакшишите не са задължителни и сервитьорите ви връщат рестото до стотинка, но ако наистина сте доволни от храната и обслужването, оставете бакшиш - повярвайте ми, храната, гостоприемството и приятната атмосфера в повечето заведения, които аз лично посетих, го заслужават.
Buen provecho! или казано другояче - Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар