Тарт с коприва и чери домати
Тази рецепта е чудесна, защото позволява да експериментираме със съставките и освен с чудесната за сезона коприва, можем да ползваме спанак, аспержи, грах или каквото ви душа иска.
Необходими
продукти за тестото:
2 ч.ч. брашно
1 яйце
130 гр. краве масло
2 с.л. настърган
пармезан
1 с.л. прясна
мащерка
1 ч.л. сол
черен пипер на
вкус
За плънката:
200 гр. чери домати
30 гр. прясна
коприва
230 гр. сирене
200 мл заквасена
сметана
2 с.л. настърган пармезан
3 яйца
1 с.л. прясна
мащерка
черен пипер на
вкус
Пресяваме
брашното и солта в купа. Добавяме
пармезана, листенцата мащерка и черния
пипер и разбъркваме.
Нарязваме на
малки кубчета маслото и го добавяме към
сухите съставки, като размесваме с ръка,
докато стане на трохи. Добавяме яйцето
и месим до получаване на твърдо тесто.
Увиваме го с
фолио и оставяме в хладилника за 30
минути.
Загряваме 500 мл
вода в малка тенджерка на котлона и
слагаме копривата. Когато заври,
отстраняваме от котлона и изплакваме шоково със студена вода, за да запазим свежия зелен цвят. Оставяме настрана, за да
се отцеди хубаво.
В блендер слагаме
сиренето, яйцата, сметаната, мащерката,
черния пипер и отцедената коприва и
блендираме, докато съставките се смесят
хубаво и получим гладка смес за плънката.
Изваждаме тестото
от хладилника и го разточваме. Навиваме
тестото на точилката и го прехвърляме
върху плитка тава с падащо дъно. Оформяме
хубаво тестото по ръбчетата на тавичката,
като отстраняваме излишното. С вилица
надупчваме цялото тесто, там където
покрива дъното.
Поставяме отгоре тежест.
В специализираните магазини се продават
топчета за печене, но аз използвам един
изпитан трик със стар боб. Поставям
около 1 ч.ч. суров боб в хартия за печене
и го разпределям върху тестото. Той ще
създаде тежест и няма да позволи тестото
да се надигне във фурната. Бобът може да се използва многократно за подобни цели, като го съхраняваме в хартията за печене в пластмасова кутия в шкафа.
Поставяме тавата
в предварително загрята на 180 градуса
фурна за 20-тина минути.
Изваждаме тестото
и оставяме да се охлади за 10-тина минути.
Разпределяме
отгоре плънката, подреждаме нарязаните
на две чери домати и връщаме да се опече
във фурната за 30-тина минути, докато
покафенее отгоре.
Когато е готово,
го изваждаме да изстине, преди да го
разрежем и поднесем.
Коментари
Публикуване на коментар