Пиле с ориз

Пиле с ориз е едно от най-традиционните ястия, за които мога да се сетя, ако трябва да приготвя типична семейна храна. Ароматът му извиква спомени за топли вечери със семейството, понякога под шума на листата на старото орехово дърво на село или в зимна градска вечер, когато напрегнати и уморени от ежедневните задачки, се събирам на трапезата да споделим храната, тревогите и усмивките си.
Ето затова реших да събудя някои стари спомени, но и същевременно да добавя и някои нови, приготвяйки това ястие, с някои добавки, отличаващи го от традиционната рецепта, но подчертаващи чудесния му вкус и аромат.

Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
4 пилешки бутчета
1 морков
1 глава лук
шепа черни обезкостени маслини
1 буркан/консерва домати
1 с.л. чубрица
1 с.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус

Изплакваме и отцеждаме ориза. Изплакваме и отцеждаме бутчетата.
Нарязваме на ситно лука и моркова. Нарязваме маслините на кръгчета.
Нагряваме олио в тава за печене. Слагаме лука и морковите и запържваме за 2-3 минути, докато омекнат. Добавяме бутчетата и ги запържваме хубаво от всички страни, за да запечатаме соковете в тях и да останат сочни.
Добавяме ориза, доматите и две чаени чаши вода. Разбъркваме хубаво и подправяме.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато оризът се свари. Ако водата се изпари преждевременно, добавяме още, за да не изсъхне оризът.

Коментари

Популярни публикации