Крем супа от кестени
Обожавам
печени кестени и когато разбрах, че има и различни рецепти за крем супа, се зачудих защо
не съм я опитвала досега. След като се захванах да я приготвям обаче разбрах – беленето на сварените кестени е доста времеемко и трудоемко, но определено си
заслужава. Всеки, който също обича да си похапва топли печени кестени през
прохладните есенни дни, трябва да пробва и тази супа.
Кестените
са и много полезни, защото съдържат минерални соли, главно калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо. Освен печени и под
формата на крем супа, могат да бъдат приготвяни и на пюрета, като пълнеж за птици, за гарнитура към
печено месо, за торти и други сладки.
От кестените се приготвя и хляб, а маслото намира широко приложение в сладкарската промишленост.
От кестените се приготвя и хляб, а маслото намира широко приложение в сладкарската промишленост.
Необходими
продукти за крем супа:
½ кг
кестени
1 глава
лук
1 морков
1 пръчка
целина
100 мл.
сметана
сол и
черен пипер на вкус
Измиване
хубаво кестените и ги цепваме в острата част с нож. За да не се хлъзгат и бягат, ги изсипваме върху кърпа, подсушаваме леко и държейки с една ръка кестена върху тази стабилна основа, правим прорез върху острата част.
Варим за около 20-30
минути.
Обелваме
ги, докато са все още топли, защото колкото повече изстиват, толкова по-трудно става беленето. Отстраняваме внимателно и кафеникавата ципа. Това, което ни трябва е ароматната бяла вътрешност.
Нарязваме
на ситно лука, моркова и целината.
Задушаваме в тенджера с горещо олио първо лука, а след това добавяме моркова и целината.
Когато поомекнат наливаме 1 литър вода и добавяме кестените.
Варим
около 10-тина минути. Овкусяваме със солта и черния пипер и пасираме.
Добавяме
сметаната и оставяме топлия котлон, бъркайки супата, до
получаване на перфектно гладка текстура.
Сервираме топлата супа с препечени филийки, крутони или черен хляб. А чаша червено вино е просто
задължителна :)
Коментари
Публикуване на коментар