Дал леща с нахут
Дал е типично
индийско ястие, което се приготвя от червена леща. Има много различни рецепти
за приготвяне на дал, но най-общото между тях е, че лещата заедно с останалите
съставки се вари, докато се получи каша. Индийците оставят лещата да се вари с
часове на слаб огън, докато зрънцата се смачкат и заедно с лука и останалите
зеленчуци оформят ароматна гъста каша.
Рецептата, която
ще приготвим е изцяло веганска, а ето необходимите съставки за тази
прекрасна ароматна и много вкусна Индийска манджа:
200 гр. сурова червена
леща
200 гр. нахут от
буркан
200 мл. кокосово
мляко
200 гр. домати от
буркан
2 глави лук
1 стрък целина
1 люта зелена
чушка
2 ч.л. куркума
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. къри
½ ч.л. черен
кимион
2 с.л. олио
сол на вкус
Изплакваме и
сваряваме лещата до готовност. Отцеждаме водата и я оставяме настрана.
Загряваме олиото
и запържваме ситно нарязания лук. Добавяме нарязаните целина и люта зелена
чушка. Смесваме подправките и ги добавяме към зеленчуците.
Едно от любимите
ми неща в Индийската кухня е богатия аромат на подправки, особено този на
запържена куркума. Ако за пръв път готвите Индийска храна, ще се уверите в
думите ми и ще се влюбите в ароматите. Освен, че е много ароматна, тази кухня се смята и за изключително здравословна именно заради голямото разнообразие от подправки, които имат редица лечебни свойства. Така например моят фаворит куркумата влияе благотворно върху функционирането на жлъчката и черния дроб, а приготвеното с нея къри убива раковите клетки.
Към ароматизираните
зеленчуци добавяме в следния ред лещата, доматите, кокосовото мляко и нахута.
Разбъркваме добре
и оставяме да къкри на слаб огън, докато се сгъсти и стане на каша.
Междувременно
си овкусяваме със сол според предпочитанията.
Ако нямате
търпение да чакате, може да използвате пасатор. За целта оставете да се вари
само около 10-тина минути, след като сте добавили и последните съставки и след
това пасирайте до желаната консистенция.
Поднасяме със
салата от нарязан на тънки полумесеци кромид лук, овкусен със зехтин и маково
семе.
Аз лично поднасям
и с арабски питки, които можете да намерите във всеки арабски магазин около
Женския пазар. Затоплям ги за кратко във фурна и намазвам отгоре с масло. Поставям
една питка в чиния, сипвам в средата 2-3 черпака от манджата и поръсвам отгоре
с овкусения лук.
Коментари
Публикуване на коментар