Свежи салатки за здравословно хапване
Здравословното хранене
може да бъде много по-приятно и интересно, стига да обогатите менюто си с
нови и различни продукти. Няма правила в комбинирането на съставките, най-важното е
да е по вкуса ви и да експериментирате смело.
За да ви докажа, че е възможно да
се приготвят нестандартни салатки, които едновременно да ви заситят и да радват вкусовите ви рецептори, ще ви представя 2 идеи
за много свежи веган салати. И двете ги приготвих на случаен принцип, смесвайки
любими мои продукти, а резултатът ме изненада приятно. Може да си ги приготвяте и за обяд в офиса, като напълните буркан със съставките за салата и отделно в по-малко бурканче смесите съставките за дресинга, който се добавя към салатата непосредствено преди консумация.
Салата с кълнове и сурови ядки
Необходими продукти за 1 порция:
80 гр. кълнове
1/2 портокал
1/2 връзка магданоз
80 грама сурови ядки – кашу и бадем
50 гр. сушени плодове – стафиди и червени боровинки
2 с.л. зехтин
сол на вкус
Нарязваме на ситно магданоза и го смесваме с кълновете, сушените ядки и плодове.
Филираме портокала и добавяме парченцата към салатата.
Изстискваме сока на останалата част от портокала и овкусяваме с него салатата. Добавяме зехтина и сол на вкус. Разбъркваме хубаво всички съставки.
Филираме портокала и добавяме парченцата към салатата.
Изстискваме сока на останалата част от портокала и овкусяваме с него салатата. Добавяме зехтина и сол на вкус. Разбъркваме хубаво всички съставки.
Нестандартното при тази салата е наличието на портокал и сладки вкусове от сушените плодове. Портокалът освежава, а сушените ядки засищат и ви дават енергия. Магданозът пък е много здравословна подправка, съдържаща витамин С и каротин.
Можете да я приготвите и ако очаквате гости, защото ще ги изненадате приятно с тази малко по-нестандартна и екзотична комбинация. Единствено трябва да умножите съставките по броя на гостите.
Салата с домати, киноа и целина
Необходими продукти за 1 порция:
60 гр. смесени салати - рукола, айзберг, зелена салата
1 стрък целина
1/2 ч.ч. киноа
1 домат
3 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
сол на вкус
Кипваме вода и сваряваме киноата. Охлаждаме я със студена вода и отцеждаме хубаво.
Смесваме салатите с нарязания на средно големи парченца домат.
Добавяме киноата и нарязаната на полумесеци целина.
Овкусяваме със зехтина, оцета и сол на вкус.
Добавяме киноата и нарязаната на полумесеци целина.
Овкусяваме със зехтина, оцета и сол на вкус.
Целината е богато на антиоксиданти растение, съдържа калий, натрий, витамини К, В6 и С. Сред благоприятните й свойства, според учените, е подпомагането на храносмилането, стимулира и тонизира организма, благоприятства сперматогенезата.
Коментари
Публикуване на коментар