Италианска зеленчукова супа Минестроне
Италианската
кухня е несъмнено една от най-известните и възхвалявани кухни в света. Паста,
пица, сирена, прошуто, вина, грапа, тирамису……. И се чудиш как с толкова вкусно ядене
и пиене, италианците успяват да запазят форма и да поддържат добро здраве.
Наскоро бях в Италия в няколко прекрасни Средиземноморски градчета близо до границата с Франция, където се
запознах с местната кухня и така наречената Средиземноморска диета.
Италианците в крайбрежните региони на страната спазват Средиземноморската диета, която е определена за нематериално културно
наследство на ЮНЕСКО и се счита за една от най-здравословните диети на света. В
резултат на дългогодишни изследвания и сравнения между редица народи и техните
кухни, сред които французи, италианци, португалци, немци, китайци, японци,
скандинавски народи, северноафрикански народи и американци от Съединените щати
(за тях се учудих защо изобщо ги изследват, общоизвестен факт е че са от
народите, които се хранят най-нездравословно), се оказва, че народите от
Средиземноморието страдат най-малко от сърдечно-съдови заболявания, рак, наднормено
тегло и имат най-голяма продължителност на живота в сравнение с останалите изследвани народи. Това са италианците,
португалци, испанци и народите от Северна Африка. Горките французи не влизат в
тази група, защото са световноизвестни чревоугодници, а винцето при тях се лее
в промишлени количества на всяко основно ядене.
И така какво включва тази Средиземноморска
диета:
- Всеки
ден паста и хляб, пресни плодове и зеленчуци, студенопресован зехтин, много
подправки, по 1 чаша червено вино;
- 2-3
пъти седмично – риба и морски дарове, сирена и мляко;
- 1-2 пъти седмично – пиле;
- 1 път
на две седмици – червено месо и десерти.
Тайната на
ефикасното усвояване на тези количества паста се крие в начина й на приготвяне.
Италианците ядат пастата „ал денте”, което в превод означава „на зъба” – леко
твърда, така че да ти залепва на зъбите. По този начин се усвоява много
по-добре от организма, отколкото ако се преварява, както сме свикнали да я приготвяме ние българите.
Така става на тесто в стомаха и трудно се храносмила. Затова е изключително
важно да се спазват означените на опаковките минути, които са необходими за
сваряване на всяка една паста.
Тази рецепта е много типична за италианската кухня от Средиземноморския край и
в нея присъства една дребна паста – богата зеленчукова супа Минестроне. След
като опитах няколко вариации на тази супа, реших да взема
най-доброто и да приготвя мой вариант. Важното е да има много зеленчуци, ароматни
подправки и задължително червено вино по време на консумацията.
Необходими продукти:
2 глави лук
3 скилидки чесън
2 картофа
½ морков
1 тиквичка
200 гр. домати от
консерва
1 зелена чушка
150 гр. червен
боб от консерва
150 гр. дребна
паста
½ връзка пресен магданоз
1 с.л. изсушен
босилек
1 с.л. изсушен
розмарин
1 с.л. изсушен
риган
сол и черен пипер
на вкус
Запържваме лука и
чесъна в сгорещено олио или зехтин за готвене. Добавяме нарязания на тънки кръгчета половин голям или
1 малък морков и задушаваме за 2 минутки.
Добавяме доматите
от консерва и ситно нарязаните картофи. Отново задушаваме за 2 минутки.
Добавяме 1 и ½ литър
гореща вода и задушаваме докато картофите омекнат.
Добавяме
нарязаната на ситно тиквичка и червения боб от консерва.
Овкусяваме с
подправките.
Когато всички зеленчуци са се сварили, добавяме пастата и варим според инструкциите на опаковката й.
Когато всички зеленчуци са се сварили, добавяме пастата и варим според инструкциите на опаковката й.
Сервираме с
нарязан на ситно пресен магданоз и чаша червено вино.
Коментари
Публикуване на коментар