Свински котлети с винен сос и запечени картофи със сусам
Това е една рецепта, в която малките трикчета и техники за топлинна обработка на храната показват своя ефект. Запечатваме, бланшираме, задушаваме, запичаме и накрая имаме една симфония от аромати и вкусове.
Необходими продукти:
За котлетите:
2 средно големи свински
котлета без кост
1 глава лук
3 с.л.
едрозърнеста горчица
150 мл. червено
вино
4 с.л. масло
сол и черен пипер
на вкус
За гарнитурата:
5 големи картофа
200 гр. сушени
домати
2 с.л. сусам
3 с.л. зехтин
3 стръкчета
прясна мащерка
2 глави броколи
сол и черен пипер
Обелваме и
сваряваме картофите до готовност. Отцеждаме ги. Прехвърляме ги в тавичка,
посоляваме със сол и черен пипер, поръсваме с мащерка, зехтин и сусам.
Нарязваме сушените домати на ивички и ги добавяме отгоре върху картофите.
Запичаме във фурна само отгоре на 180°С, докато получим лека златиста коричка.
Посоляваме
котлетите и поръсваме с черен пипер. Запържваме ги в горещото масло, колкото да ги
запечатаме и да запазим сочността във вътрешността им. Добавяме в мазнината нарязания
на едро лук. Запържваме за 5-6 минути. Добавяме виното и горчицата. Запържваме 2-3 минути, след което покриваме с капак, за да задушим малко още 4-5 минути. Изваждаме месото и оставяме соса да се попържи още малко.
Отстраняваме кочана на броколите и ги разделяме на букетчета, след което ги сваряваме във вряла осолена вода. Прецеждаме ги и ги заливаме шоково със
студена вода, за да запазят свежия зелен цвят.
Сипваме от
броколите и картофите в чинии за сервиране. Поставяме пържолите и поливаме
всичко със соса.
Коментари
Публикуване на коментар