Торта с боровинки и ягоди
Тази торта е
много лесна и мързелива, защото няма да печем блатове, а ще използваме готови. Но
това в никакъв случай няма да намали ефекта, който ще предизвикаме, когато я
поднесем на масата, защото има пленителен виолетов цвят и носи страхотно
пролетно настроение.
Необходими
продукти:
3 броя готови
блата за торта
400 мл. готварска сметана
200 гр. пудра
захар
300 мл. сладко от
боровинки
500 гр. пресни
ягоди
90 гр. бял
шоколад
Смесваме с миксер на висока скорост 2/3 от
сметаната с половината (100гр.) пудра
захар, докато получим пухкава смес. Добавяме
боровинковото сладко и бъркаме на средна
скорост с миксера.
Причините да използвам готварска, а не сладкарска сметана са две:
- готварската е по-евтина от сладкарската;
- мога да регулирам количеството захар в нея, предпочитам да не е прекалено сладко, като в случая този вкус ще се компенсира от сладостта на боровинковото сладко.
Поставяме първия
блат на поставка за сервиране на торти. Аз имам една много удобна, която се върти
в основата си и това много ме улеснява, когато нанасям глазурата. Намазваме го
обилно с половината боровинкова смес. Поставяме отгоре втория блат. Сместа ще
се разтече, но това не е проблем, защото накрая ще покрием цялата торта с нея.
Отделяме 12 ягоди,
които изглеждат най-добре, за да ги използваме за украсата. Останалите ги
нарязваме по дължина на 3-4 еднакви по дебелина филийки.
Смесваме
останалата сметана с втората порция пудра захар, отново с миксер на висока
скорост, докато получим пухкава сметана. Намазваме с половината от сметановата
смес втория блат. Отгоре нареждаме ягодите плътно една до друга и покриваме с
останалата сметанова смес. Покриваме с третия блат.
"Обличаме" хубаво
цялата торта с боровинковата смес.
Разтапяме
шоколада на водна баня. Когато се охлади леко, потапяме всяка една от 12-те
красиви ягоди, така че да покрием 2/3 от тях. Подреждаме ги по края, така че да
маркираме 12 парчета торта.
Поставяме в хладилника за минимум 3 часа, за да се стегне глазурата.
Поднасяме с любов и предизвикваме "Уау" ефект. Изпитано!
Коментари
Публикуване на коментар