Ръжени ядки с Годжи бери


Годжи бери представляват дребни плодове, виреещи в Централна Азия, където са известни под названието „щастливите ягодоплодни”. За източните народи те са толкова ценни, че даже празнуват няколко фестивала годишно в тяхна чест.
Според китайската медицина Годжи предотвратява стареенето, приема се за красота и младост, енергия, сила и търпение. Плодовете могат да се консумират сурови, под формата на сок или вино, запарени като чай или под формата на тинктура.


Съвременната наука изследва подробно хранителните съставки на Годжи, сред които са открити 6 витамина, 11 основни елемента, 22 минерала, 18 аминокиселини, 8 полизахариди, 6 монозахариди, 5 ненаситени мастни киселини, 5 каротеноиди, вкл. бета каротен, лутеин и др., антиоксиданти, калций, калий, желязо, цинк, селен, рибофлавин, витамин С и др. 

Може да се консумират директно сушените плодове, а също и с прясно или кисело мляко, в салати, кексове, десерти, с мюсли, овесени или ръжени ядки.

Днес ще си приготвим много лесна и бърза закуска с ръжени ядки. Трябват ни само 4 продукта и 8 минути.

Необходими продукти:
400 мл. прясно мляко
100 гр. ръжени ядки
30 гр. Годжи бери
1 с.л. мед

Затопляме млякото на умерен котлон. Изплакваме ръжените ядки с гореща вода и ги добавяме към млякото. Варим 5 минутки, докато ядките омекнат. Изключваме котлона и добавяме плодовете Годжи. Накрая добавяме и меда.


Цялата полезна информация за този интересен плод, както и самия плод, откривам в Био магазин Зоя http://www.zoya.bg и Био магазин http://balevbiomarket.com/

Коментари

Популярни публикации