Крем карамел „Източна звезда”


Фюжън течението в кулинарията дава възможност да се експериментира с вкусове и техники от различни кухни от целия свят. Няма изисквания и ограничения при смесването на продуктите и вкусовете, единствено трябва да се допълват взаимно, да си „отиват” и да бъдат вкусни.
Ще експериментираме с една традиционна рецепта за десерт, чиито произход си делят френската и испанската кухни (спорно е чия точно е заслугата за този изумително вкусен десерт) и ще го приготвим в азиатска интерпретация с много кокос и екзотични плодове.

Необходими продукти:
7 яйца
300 гр. захар
500 мл. прясно краве мляко
400 мл. кокосово мляко
1 есенция ванилия
50 гр. кокосови стърготини
1 карамбол
1 манго

Яйцата и 200 гр. от захарта се разбиват на хомогенна смес с миксер.Последователно се добавят ванилията, кокосовото и кравето мляко и кокосовите стърготини, смесвайки всичко с миксера.
Останалите 100 гр. захар се разтапят в касерола до получаването на карамелена смес. В дълбока и широка тава за печене се подреждат купички за крем карамел, изсипва се от карамелената смес, колкото да покрие дъното на всяка купичка. Отгоре се изсипва яйчено-кокосовата смес.
Пече се около 40 минути на водна баня в предварително загрята на 180°С фурна. Много важно при приготвянето на крем карамел е водата в тавичката да не завира, защото в крема ще се образуват малки бучици и няма да е гладък. Затова трябва да се наблюдава и да се долива студена вода (може и вода с кубчета лед).
Когато кремът е готов, се изстудява за няколко часа в хладилника преди консумация.
При поднасяне, се обръща в чинийка. Нарязват се по 3 тънки парченца от мангото за всяка порция и се подреждат като ветрило върху десерта. Отгоре се поставя парченце карамбол, който има звездовида форма, ако се разреже на филийки, така че да се оформи падаща звезда. 

  

Коментари

Популярни публикации