Крем карамел „Източна звезда”
Фюжън течението в
кулинарията дава възможност да се експериментира с вкусове и техники от
различни кухни от целия свят. Няма изисквания и ограничения при смесването на
продуктите и вкусовете, единствено трябва да се допълват взаимно, да си „отиват”
и да бъдат вкусни.
Ще експериментираме
с една традиционна рецепта за десерт, чиито произход си делят френската и испанската
кухни (спорно е чия точно е заслугата за този изумително вкусен десерт) и ще го
приготвим в азиатска интерпретация с много кокос и екзотични плодове.
Необходими
продукти:
7 яйца
300 гр. захар
500 мл. прясно
краве мляко
400 мл. кокосово
мляко
1 есенция ванилия
50 гр. кокосови
стърготини
1 карамбол
1 манго
Яйцата и 200 гр.
от захарта се разбиват на хомогенна смес с миксер.Последователно се добавят ванилията,
кокосовото и кравето мляко и кокосовите стърготини, смесвайки всичко с миксера.
Останалите 100
гр. захар се разтапят в касерола до получаването на карамелена смес. В дълбока
и широка тава за печене се подреждат купички за крем карамел, изсипва се от
карамелената смес, колкото да покрие дъното на всяка купичка. Отгоре се изсипва
яйчено-кокосовата смес.
Пече се около 40
минути на водна баня в предварително загрята на 180°С фурна. Много важно при приготвянето на
крем карамел е водата в тавичката да не завира, защото в крема ще се образуват
малки бучици и няма да е гладък. Затова трябва да се наблюдава и да се долива
студена вода (може и вода с кубчета лед).
Когато кремът е готов, се
изстудява за няколко часа в хладилника преди консумация.
При поднасяне, се
обръща в чинийка. Нарязват се по 3 тънки парченца от мангото за всяка порция и се подреждат като ветрило върху десерта. Отгоре се поставя парченце
карамбол, който има звездовида форма, ако се разреже на филийки, така че да се
оформи падаща звезда.
Коментари
Публикуване на коментар