Индийска кухня - част първа
Индийската кухня
е една от най-древните и е изключително богата на вкусове, съставки и особено на
подправки. Освен това е много здравословна. Индийците готвят малки количества
месо с много зеленчуци или плодове, леко запържени или задушени в лок. Това е
една от кухните, в които се използват най-много зеленчуци и плодове, поради факта,
че голяма част от населението са вегетарианци – фасул, леща, нахут, тиквички,
чушки, домати, лук, картофи, спанак, манго, нар и естествено ориз.
Основите на
традиционната индийска кухня са изградени върху вегетарианството заради
ведическата традиция, която изключва приема на животински продукти с изключение
на млякото. Свързаното с тази традиция учение Аюрведа (Знание за живота) предписва
начина на консумация и съчетанието на различните храни и подправки, което прави
ястията освен изключително вкусни, но и много здравословни.
Вегетарианството на
този народ се определя и от вярванията на Будизма, според които човешкото съществуване
представлява една последователност от прераждания. Според поведението в
настоящия си живот, човек може да се прероди в по-низше или по-висше създание.
Будистите вярват, че всяко животно носи човешка душа. По време на управлението
на цар Ашока (Втори век пр. Хр.) Будизмът е обявен за официална религия и
вегетарианството е въведено със закон.
Консумацията на
месо в индийската кухня навлиза след нашествието на Монголите в Северна Индия
през 16 век сл. Хр. Те донасят много от чертите на арабската култура, поради престоя
си в Персия. Единствено е забранена консумацията на свинско месо, съгласно арабската
култура и телешкото, заради статута на кравата на свещено животно.
Подправките са
най-ценното в тази кухня – черен, бял, зелен и червен пипер, кардамон, карамфил, кориандър, кимион,
джинджифил, мента, сусам, куркума, нигела, чили, къри, индийско
орехче, шафран, гарам масала, синап, лимон, розова вода и много още. Гарам
масалата от своя страна представлява смес от подправки и е характерна за
Северноиндийската кухня. Съдържа задължително кимион и кориандър за основа,
съчетавайки се с подправки със сладък аромат като канела, кардамон, карамфил и
индийски дафинов лист.
Бял пипер
Зелен пипер
Кориандър
Карамфил
Нигела
Шафран
Сусам
Култът към
свещената крава се е превърнал в култ към консумацията на мляко, особено на
кисело мляко, наричано „дахи”. Това се обяснява и от факта, че киселото мляко
има свойството да облекчава жаждата от пикантните храни. Много характерна е
напитката от кисело мляко, приготвена със захар и различни подправки „ласи”.
Характерни са още
ястията приготвени в тандури (специална пещ), чапати (плоски хлебчета), чътни
(консервирани плодове или зеленчуци), райта (салата от свежи плодове или
зеленчуци) и други.
В София има едно прекрасно местенце, където може да се опита тази превъзходна кухня, докато се научим как да приготвяме сами вкъщи здравословните индийски манджи:
Индийски
ресторант Шафран
Коментари
Публикуване на коментар