Печен ананас с карамел
Да стартираме седмицата
със силен карамелен замах в нестандартна интерпретация. Ще пържим, ще печем, а накрая ще си оближем пръстите чааак.......до лактите. Чудесен десерт за вечеря, който може да
приготвите и ако искате да изненадате гости с нещо нестандартно.
Необходими
продукти:
1 ананас
1 шушулка ванилия
2 пръчки канела
60 гр. масло
80 гр. мед
За карамеления
сос:
100 гр. захар
100 мл. вода
3 с.л. сметана
Ананасът се обелва и се почиства хубаво от
„очичките” (става най-лесно като се отрежат косо по диагонал с нож)
Вътрешността му се маха с инструмент за почистване на ябълки.
Нагрява се тиган
и се слага маслото. Ананасът се пържи от всички страни за 2 минути. Във вътрешността му се поставят канелата и ванилията. Залива се с меда и се слага във фурна
за 20-тина минути.
Водата се слага да заври в касерола, добавя се
захарта и се бърка, докато се получи гъст захарен сироп. Накрая се добавя затоплената
сметана и се бърка отново, докато се получи гъст карамелен сос.
Ананасът се
изважда от фурната, поставя се изправен в чиния и се залива обилно със соса. В
този вид се презентира на масата, след което се нарязва на шайби и се сервира
със сладолед или сметана за контраст между вкусовете.
Коментари
Публикуване на коментар