Салата „Хармония”
В психологията зеленият
цвят се свързва с хармония, равновесие, спокойствие, здраве и свежест. Неслучайно
се използва в интериора на спални и всекидневни помещения за постигане на
успокояващ и уравновесяващ ефект. Действа положително и върху креативността и
способността за концентрация в работата.
Според източните
лечители зеленото влияе върху вътрешната хармония и енергия на клетките. Липсата
му води до дисбаланс на енергията, което от своя страна е причина за възникване
на болести в тялото. Правилната и здравословна храна може да бъде ценен
източник на енергия и хармония за човешкия организъм. Приемайки много зелени плодове и зеленчуци, ние храним душата и тялото си – веднъж зеленият цвят ни успокоява само
като го съзерцаваме и втори път, ако се храним със здравословни зелени храни,
си набавяме важни хранителни вещества и витамини – спанак, броколи, зелен фасул,
зелени чушки, магданоз, авокадо, босилек, коприва, брюкселско зеле, аспержи,
целина и др.
Следващата рецепта
за салата може да набави за организма ви ценни вещества, да ви нахрани хубаво и
да ви донесе порция спокойствие след изморителен работен ден.
Необходими продукти за 4 порции:
100 гр. спанак
100 гр. зелен
фасул от консерва
100 гр. броколи
2 филета пушена
скумрия
3 с.л. сурови
тиквени семки
За дресинга:
100 мл. кисело
мляко
2 ч.л. пълнозърнеста
горчица
2 ч.л. лимонов сок
2 ч.л. нарязан на
ситно копър
сол и черен пипер
на вкус
Броколите се
бланшират с гореща вода, а след това се изстудяват във съд с вода и лед. В голяма
купа се смесват нарязания на едро спанак, зеленият фасул и нарязаните по дължина броколи. Добавят се
почистената от костите и натрошена на едри парчета пушена скумрия.
Съставките за
дресинга се смесват хубаво. Зеленчуците и рибата се сервират в чинии, поливат се отгоре
с дресинга и се поръсват с тиквените семки.
Рецептата е вдъхновена от списание GoodFood, брой 80, 31 януари 2013
Коментари
Публикуване на коментар