Салата от червено цвекло и бадеми
Невзрачният зеленчук,
който мнозина домакини ненавиждат заради свойствата му да оцветява ръцете и приборите
със сочните си сокове, всъщност е едно съкровище на растителното царство. Самият
Хипократ преди цели 2500 години включва цвеклото в списъка с лечебни растения.
Зеленчукът
е богат на фосфор, магнезий, сяра, калиеви соли, йод, а едни от най-полезните му свойства за организма са да помага на организма да се изчисти от токсините, спомага функционирането на
черния дроб, далака и жлъчката, дори се твърди, че успешно бори и раковите
клетки. Пиенето на сок от червено цвекло, лимон и ябълки действа имунно
укрепващо и антиоксидантно.
Нещо много важно
при консумацията на сок от червено цвекло е да се приема минимум 2 часа след
изцеждане, тъй като прясно изцедения сок съдържа летливи вещества, които могат
да предизвикат гадене и световъртеж. Въпреки това, цвеклото може да се приема
всеки ден в салати, предястия и сок.
Подарете на
близките си нещо много здравословно, ароматно и вкусно, което ще ви
отнеме минимално време и ресурси.
Необходими продукти:
3 броя червено
цвекло
50 гр. печени бадеми
6 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
Цвеклото се
сварява, докато омекне. Нарязва се на шайби и се подрежда в широка плитка
чиния.
Бадемите се
натрошават в хаванче или кухненски блендер. Добавят се чесъна, зехтина, солта и
черния пипер и се намачкат хубаво, докато се получи паста. Излива се върху
шайбите цвекло.
Резултатът е една
прекрасна симфония от аромати на печен бадем, варено цвекло и чесън, които
същевременно са мощна витаминозна бомба, която ще подкрепи тялото ви срещу
сезонните грипове.
Коментари
Публикуване на коментар