Тиквена крем супа
Перфектна лека
вечеря след натоварен работен ден или за стопляне след разходка в планината, тиквената крем супа е много вкусна и лесна за приготвяне.
Необходими продукти:
1 тиква цигулка
3 глави лук
2 скилидки чесън
2 с.л. масло
4 с.л. зехтин
1,5 литър
зеленчуков бульон
8 с.л. заквасена
сметана
черен пипер
сол
Обелваме и нарязваме тиквата на еднакви парчета, за да се опече равномерно. Слагаме я в тавичка и я объркваме със зехтина. Печем на силна фурна, докато омекне хубаво (около
30 минути).
Лукът и чесънът задушаваме в маслото и зехтина в голяма тенджера на котлона. Смесването на
растителни и животински мазнини придава много приятен аромат на всяко ястие,
затова често задушавам продуктите в малко зехтин и краве масло. Когато са
готови (след около 20 минути) към тях добавяме опечената тиква, зеленчуковия
бульон и сметаната и пасираме до гладкост. Добавяме сол и черен пипер на вкус.
Сервираме супата топла и изливаме малко сметана на лека струйка под формата на спирала. С помощта на клечка за
зъби оформяме навън по спиралата тънки линийки.
По желание може да поръсим с изпечени тиквени семки или прясно настърган пармезан.
По желание може да поръсим с изпечени тиквени семки или прясно настърган пармезан.
Коментари
Публикуване на коментар