Ябълков пай с ром
Една класика, която
всяка истинска домакиня трябва да умее да приготви. Заедно с това ябълките са едни от най-полезните плодове, богати на витамин С, антиоксиданти, пектин и калций. Не случайно англичаните имат една стара и много мъдра поговорка, която гласи "An apple a day keeps the doctor away!" Да можеше да се каже същото и за пая......., но в името на добрата фигура ще се ограничим до едно парче на седмица.
Необходими
продукти:
350 гр. брашно
150 гр. масло
180 гр. захар
1 яйце
7 с.л. студена
вода
4 големи червени ябълки
1 с.л. канела
50 гр. ром/
ромова есенция
1 щипка сол
Студеното масло
се нарязва на дребни кубчета. Смесва се с пресятото брашно и се добавя щипка
сол. След като сместа стане на трохи, се добавя яйцето и 7 супени лъжици
студена вода. Тестото се омесва и се оставя за 20-тина минути да почине в
хладилника.
През това време
ябълките се рендосват на тънки ивички. Препоръчвам да не се белят, защото червеният цвят ще придаде красив контраст, освен това по-голяма част от полезните вещества се съдържат именно в кората. Смесват се със захарта,
канелата, рома и 3 с.л. брашно. Брашното се добавя, за да стегне плънката, тъй
като ябълките ще пуснат течност по време на печенето.
Тестото се
разстила в тавичка, върху него се поставя тежест (обикновен боб в хартия за
печене или специални топчета за печене, които се продават в кулинарните
магазини) и се запича на 180°С за 15 минути.
Тежестта, която сме поставили върху тестото се отстранява. Изсипва се отгоре ябълковата плънка, поръсва се малко брашно и се връща във фурната за още
20-30 минути, докато се опекат хубаво ябълките.
Коментари
Публикуване на коментар