Спаначени кюфтенца с булгур
Продължаваме със
здравословните храни и днес залагаме на богатия на желязо и витамини спанак и булгура,
за който се твърди, че понижава кръвното налягане, нормализира обмяната на
веществата и лекува възпаления.
Необходими продукти
за 4 порции:
100 гр. булгур
300 гр. спанак
1 глава лук
1 яйце
½ филия пресен
хляб
Щипка кимион
Сол и черен пипер
на вкус
4 яйца за
сервиране
олио
Булгурът се
сварява за около 5 минути. Прецежда се и се изсипва в купа.
Спанакът се
измива и се попарва с гореща вода. Нарязва се на много ситно и се изсипва при
булгура. Лукът се нарязва също на много ситно и се добавя към първите две
съставки.
Половинката филийка
хляб се натрошава на ситни трохи и се добавя заедно с кимиона към сместа. Яйцето
се разбива и изсипва в купата, овкусява се със сол и черен пипер на вкус и всичко се омесва хубаво
с ръце. Оформят се кюфтенца, като се притискат хубаво, за да не се разпаднат
при пърженето. Запържват се хубаво от двете страни в олио на тефлонов тиган.
Междувременно се
намазват 4 малки гювечета (или купички за печене на суфле) с олио и се поставят
във фурната, докато тя загрява на 200°С. Когато е загряла, всяко яйце се чуква отделно в една
от купичките и се запичат за 3 минутки – хем да се опекат, хем жълтъкът да
остане леко рохкав. Изваждат се внимателно, за да не се разпаднат и се поставят
върху кюфтенцата.
Поднасят се със задължителната дневна доза чаша червено вино, което има свойството да намалява "лошия" холестерол, същевременно увеличавайки "добрия" и има антиоксидантно действие върху организма.
Blagodarq za receptata, probvahq i mnogo mi haresa.
ОтговорИзтриване