Здраве от Андите или "Майката на всички зърна"
Киноата е малко
позната по нашите земи храна, но за сметка на това е изключително полезна и
хранителна. Отглежда се в Южна Америка – Перу, Еквадор, Боливия, Колумбия от
повече от 3000 години. За една от най-древните и мистични цивилизации Инките,
киноата е била свещена култура и са я наричали „Майка на всички зърна”.
Традиция било Императорът да засее първите за сезона семена, използвайки специални златни
оръдия на труда.
След като
завладяват Южна Америка испанските конкистадори се обръщали с насмешка към
растението и даже се опитали да подтиснат неговото отглеждане заради
мистичните й функции в религията на Инките. Заменили я с пшеница, която обаче
нямала особено голям успех с виреенето толкова нависоко в Андите и затова били
принудени да се примирят с киноата.
Киноата е
зърноподобна култура, но всъщност принадлежи към семейство Щирови, към което
принадлежат спанака и цвеклото. Поради специфичните си изисквания към климата се
отглежда все още само по високите полета на Андите, на надморска височина
3000-4000 м. Местата, на които се отглежда са трудни за механизирана обработка,
затова все още местните народи сеят, жънат и вършеят киноата с помощта на
традиционни ръчни инструменти.
Растението има
високо съдържание на протеини (около 14% от нейната маса). Източник е на голямо
количество калций, който се усвоява от организма по-лесно в сравнение с този от
прясното мляко и е много полезна за хора с непоносимост към лактоза, както и за вегани.
В малките зрънца се съдържат всички необходими
на тялото ни 8 аминокиселини, както и витамини, фибри, магнезий, фосфор и желязо.
Киноата не съдържа глутен, което го прави отново много подходящ за алергичните
към него.
Киноата се
приготвя изключително лесно – вари се във вода (съотношение киноа:вода – 1:2) за около
20-тина минути. След като се сварят, зърната увеличават обема си 4 пъти, като в
средата зърното става прозрачно, а около него се образува малко кръгче.
Могат да се
комбинират с различни продукти – зеленчуци, месо, риба или мюсли за здравословна
закуска. Киноата може да замести подукти като кус-кус, булгур или ориз. За да
илюстрираме, ще приготвим вкусна и здравословна салата Табуле, като вместо
традиционната съставка булгур, ще използваме именно киноа.
Необходими
продукти:
1 ч.ч. киноа
2 домата (или 6-7 чери домата, защото при тях не се налага да се бели ципата)
1 връзка магданоз
1 глава кромид
лук
1 лимон
зехтин
сол на вкус
Киноата се
изплаква и сварява в 2 ч.ч. вода. Доматите се обелват и нарязват на ситно.
Магданозът и лукът също се нарязват на ситно.
Отцедената киноа
се смесва със ситно нарязаните домати, магданоз и лук. Овкусява се със сока от
лимона, зехтина и солта.
Коментари
Публикуване на коментар