Ciao Italia
Обикновено зимата
е сезонът, през който най-малко пътувам, но за сметка на това, гледам да
посещавам повече интересни местенца в столицата.
Като почитател на
италианската кухня и хубавото вино, останах приятно изненадана от едно
заведение в центъра на столицата – Ciccione. Като изключим трудностите, които срещам в произнасяне
на името, всичко останало е една кулинарна и културна идилия, защото открих
непознати за мен досега италиански продукти на нестандартно място.
Но да започнем от
начало къде и как да го откриеш.
Вървиш си по улица
Христо Белчев и стигайки номер 6 забелязваш примамливо магазинче с отрупани
витрини с колбаси, сирена, сандвичи, пицети и вина. Но зад (или по-точно казано
под) това, което прилича на обикновена италианска бакалия, се намира приятно
уютно местенце, където можеш да изпиеш с приятели една бутилка Шираз
Монтепиетрозо и да вкусвате от платото с тънко нарязани прошуто Крудо, Мортадела
Пистаки, салами Вентричина и Милано, чабата със сушени домати. Препоръчително е
да се обадите предварително за резервация, защото местенцето е доста посещавано
и възможността да не си намерите свободна маса е голяма.
Снимки http://ciccione.bg/ |
Аз лично се
впечатлявам най-много от сирена – освен познатите моцарела, пармезан, маскарпоне
и рикота, открих и някои съвсем непознати, но чудна компания за вино – грана
падано, пушена скаморца, азиаго, проволоне и стракино. Италианците са известни
и с тестените си изделия, от които тук можете да опитате багета, чабата, фермерски
хляб, ковашки хляб и впечатляващия хляб с 6 вида брашна и смокини. 5 вида
зехтин, ориз арборио и ориз карнароли, специални брашна за пица и над 10 вида
салами – има още, но най-добре да се види и опита на място.
Buon appetito.
Коментари
Публикуване на коментар