Патладжан с моцарела и доматен сос на фурна

Патладжаните и доматите са отлична комбина, а най-хубавото е, че можем да ги приготвим по много начини и с голямо разнообразие от различни добавки. Цял, пълнен, на кубчета или на колелца, стига да има достатъчно количество апетитен доматен сос, патладжанът е отличен избор за основно ястие. Точно като следната рецепта:



Необходими продукти:
4-5 патладжана
3 скилидки чесън
2 едри домата
250 г моцарела
4 с.л. прясно настърган пармезан
1/2 ч.л. босилек
1/2 ч.л. риган
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкус
зехтин за готвене 

Измиваме патладжаните, подсушаваме ги и ги подреждаме в покрита с хартия за печене тава. Печем ги на 200 градуса за 30-тина минутки или докато омекнат.
Покриваме с кърпа изпечените патладжани и ги оставяме да изстинат.

Загряваме 2 с.л. зехтин в тиган и запържваме накълцания чесън за 1-2 минутки. Добавяме босилека и ригана.
Смиламе доматите в блендер или с пасатор и ги добавяме в тигана заедно със захарта и солта. Оставяме сосчето да заври на умерен огън.
Когато се посгъсти, добавяме черен пипер на вкус и изключваме котлона.

Обелваме патладжаните и правим напречни прорези във всеки един от тях (по 5-6 прореза на патладжан според големината му). Осоляваме прорезите и ги поливаме с малко зехтин.

Подреждаме патладжаните в тава. Нарязваме моцарелата на тънки филийки и поставяме по една във всеки прорез на патладжана.
Изливаме доматения сос в тавата и печем за 20-25 минути на 180 градуса.
Малко преди да изключим фурната, поръсваме патладжаните с прясно настъргания пармезан.


Коментари

Популярни публикации