Африкански сом на фурна с картофи и розмарин

Идеята за тази рецепта се роди след един тежък работен ден, в края на който имах нужда от спешна анти стрес терапия. Какво по-хубаво и приятно от това да сготвиш нещо вкусно, което да хапнеш с най-близките хора, придружено с чаша охладено бяло вино. И така - аз осигурих ястието, любимият осигури виното и терапията започна.


Необходими продукти:
2 филета от Африкански сом
1 глава лук
2 червени чушки
600 гр пресни картофи
3-4 стръка пресен розмарин
1 лимон
4-5 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 200 градуса. Нарязваме чушката на ивички, а лука и картофите – на тънки кръгчета. Поставяме ги в тавичка заедно с пресния розмарин, поливаме със зехтина, овкусяваме с черния пипер и солта и ги разбъркваме хубаво с ръце, за да може зехтинът да покрие всяко парче.
Поставяме във фурната за 20-25 минути, докато картофите се опекат, като не забравяме да разбъркаме 1-2 пъти през това време.
Поставяме рибата в купа и я поливаме със зехтин и лимонов сок, а най-отгоре поръсваме прясно смлян черен пипер и няколко стръка розмарин.
Когато картофите са готови, поставяме върху им рибата, върху нея по 2-3 тънки резенчета лимон и запичаме за още 10-15 минути, докато филетата се изпекат.   



Коментари

Популярни публикации